Eilis aamuna sitten huristeltiin ensimmäiseksi automuseoon. Vaikka en ole mikään Saab-ihminen niin pitihän se paikka käydä katsastamassa kun kohdille sattui. Lisää paikasta voit käydä lukemassa täältä ( http://saabcarmuseum.se ) Jos perhe sattuu olemaan sitä mieltä että voisi puuhastella muutakin kun käydä katselemassa autoja niin ongelmaan löytyy ratkaisu melkoisen läheltä, eli käytännössä samasta rakennuksesta. Siinä on nimittäin sellainen innovatum kompleksi ( http://www.innovatum.se ) missä on melkoisen hyvä puuhamaa lapsille ja lastenmielisille. Paikallinen turisti info on muuten siinä 20 m ja köysiratatakin joka vie läheiselle kukkulalle löytyy pihapiiristä.


No täältä sitten suuntasimme kohti Norjaa ja Moss:n kaupunkia siinä hiukkasen Oslon alapuolella.
Jostain syystä Norja ei ole ollut oikein suosiollinen meille. Eli tällä kertaa vastaan tuli majoitusluontoinen ongelma, eli eipä meinannut löytyä leirintäaluetta minne oltaisiin mahduttu. Onneksi viimeinen vaihtoehto tärppäsi, oli muuten melkoisen mielenkiintoinen puhelinkeskustelu ko. alueen hoitajan kanssa. Ensimmäistä kertaa kysyttiin auton mittoja ja pitkän harkinnan jälkeen sain kuulla odotetut sanat että ”kyllä, meillä yksi paikka on mihin mahtuisitte”. En tiedä onko metrit erimittaisia Norjassa kuin Suomessa, mutta enpä ole niin tarkassa paikassa tämän kokoista autoa pyöritellyt. Voisi sanoa että räystäslautoja silitellen päästiin meille varatulle paikalle. Onneksi sentään saatiin auto vaakatasoon edes yhdessä suunnassa. Muuten ei tarvinnut pelätä että veri olisi päähän pakannut. Varmaan 20-30 senttiä olisi pitänyt saada keulaa korkeammalle että tasapainoon olisi päästy.
No parempi tämä kuin  kuin paikka jossain levikkeellä.

Käytiin muuten syömässä Peppes Pizzassa ( https://www.peppes.no ) jossa kyllä osataan vääntää tämä italian lahja ruokailulle sellaiseen muotoon että hyvältä tuntuu. Toivottavasti joskus Suomeenkin tämä ketju rantautuisi. Ainoa miinuspuoli on se että tällainen ulkona syöminen ei Norjassa ole aivan sieltä edullisimmasta päästä.
IMG_8666
Vaan kyllä myö katsottiin että tämän päivän seikkailut vaativat vastapainokseen jotain hyvää vatsantäytettä.
IMG_8664

Aamun valjettua siirryimme sitten kohti kylän keskustaa, eikä pikkukaupunki ollutkaan yhtään hullumpi paikka.

Meillä piti olla sellainen kevyt vajaan kahden sadan kilometrin siirtyminen tänne Torsbyhyn, no matka ei muuttunut mutta ylläri, ylläri E6 tie oli poikki erään tunnelin kohdalta, tai siellä tehtiin jotain tietyötä, tms. No tämähän tarkoitti sitä että sellaisen vajaan kymmenen kilometrin matkaan lipsahtikin sitten vajaat parituntia. Siihen kun vielä lisätään pikainen tulkintavirhe navigaattorin kanssa niin että päästiin sattumoisin lähes Oslon keskustaan ( tämän ansiosta saatiin muuten yksi geokätkö logattua alueelta Oslo ) niin iltapäivähän oli pitkällä ennen kuin päästiin leirintäalueelle.

P1010163No tuossa vajaan sadan metrin päässä sitten jytistelee paikallinen coverbändi parhaillaan ccr:n tunnetuksi tekemiä biisejä. Ei ne huonosti soita, mutta mielenkiintoista olisi tietää että kauanko soittavat. Saattaa muuten tuo unihenkilö kiertää kaukaa. Pitäsköhän mennä pihalla ja huutaa PARANOID??

P1010164


Täällä olivat muuten keksineet melkoisen mukavan tavan ”rahastaa turisteja” eli halutessaan pääsi n. 5 minuutin helikopterilennolle. Hintaa tällä hauskuudella oli 250 kr / hlö. Joten jätettiin suosiolla välistä, katsotaan että jos jossain sattuu vastaava kohdille, täällä kun ei ole kuin korpea mitä katsella. Jos oltaisiin kaupungissa niin silloin voisi olla enemmänkin katsottavaa / kuvattavaa.


Sääli että nykyisin ei enää tällaistakaan matkaa kannata tehdä ilman kannettavaa tai padia, ainakin jos tähän aikaan liikkuu. En tiedä mikä on syynä mutta nykyisin kannattaa oikeasti varata paikka leirintäalueelta jo ennakkoon jos meinaa varmasti saada paikan autolle ja matkustajille. Täälläkin on aivan täysi alue. Sääli vaan että aivan kaikille alueille ei voi tehdä netissä varausta, joko siksi että varausohjelma on suunniteltu puhtaasti Ruotsalaiseen käyttöön tai sitä ei sitten ole ollenkaan. Onneksi sähköpostit kulkee ja toivottavasti saavuttavat oikeat osoitteet että ei tarvitse hirveästi majoituksia etsiä.

Vaan eiköhän pari paikkaa huomenna vastaa niin sitten olisi melkoisen selkeät sävelet loppureissua ajatellen.

Siitä tulikin mieleeni että miksi ihmeessä sitä aikoinaan tuli näytettyä keskisormea kielien opiskelulle. Englannilla pärjää ihan hyvin, mutta kun kun saa edes muutaman lauseen Ruotsia edes sinnepäin osumaan niin kyllä se vaan käytännössä aina herättää siellä tiskin toisella puolella leveän hymyn ja vastauksen että ”sinun Ruotsisi on paljon parempaa kuin minun Suomeni”. Ja onhan se nyt kohteliasta kohdemaata kohtaan että edes muutaman lauseen osaa alkuperäiskielellä sanoa.

Joten lukekaa kieliä, ihan sama mitä kunhan luette. Siitä ei ole koskaan haittaa ja mene ja tiedä joskus siitä on enemmän apua kuin uskottekaan. Ainakin minä olen tämän näin kokenut.

Että tällaista tänään, paikassa http://www.torsbycamping.se

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.